top of page
epd_logotype_basic_cmyk_byline (1).png
IVL_English_Logo_RGB.png
rise.gif
ce-marking-logo-kov.jpg
EKOLUTION lanserar Världens första CO2-negativa byggisolering av hampafiber på EPD® International.

Produkten blir den första EPD-certifierade byggisoleringen av hampafiber som redovisar ett koldioxid-negativt resultat! Vilket vi på Ekolution är väldigt glada och stolta över att kunna erbjuda våra kunder. 
EKOLUTION® HEMP FIBRE INSULATION publiceras på The International  EPD® system, ett globalt program för miljödeklarationer baserat på ISO 14025 och EN 15804. 

Ekolution är ett företag som utvecklar och producerar byggnadsisoleringsmaterial av främst industriell hampa. Alla produkter är gjorda av förnybara, återvunna och miljövänliga material. Ekolutions byggmaterial inte bara är koldioxidneutrala, men faktiskt koldioxid-negativa (CO2-negativ; då det finns mer CO2 bundet i den industriella hampan än som släpps ut vid produktion av slutprodukten.

 

Vilket skiljer Ekolution och deras produkt EKOLUTION® HEMP FIBRE INSULATION från andra konventionella byggnad- och isoleringsprodukter.

 

För att minska klimatpåverkan från byggnader införs från och med Januari 2022 krav på miljövarudeklarationer (Environmental Product Declaration, EPD) vid nybyggnation. Genom kravet skall byggnadens klimatpåverkan beräknas med en livscykelanalys (LCA) och EPD:n är då underlag för att beräkna de enskilda materialens klimatpåverkan.  

 

EKOLUTION® HEMP FIBRE INSULATION publiceras på The International  EPD® system, ett globalt program för miljödeklarationer baserat på ISO 14025 och EN 15804. Det är ett internationellt förankrat format som i Europa är kopplat till byggproduktförordningen och bland annat reglerar CE-märkningen. Ekolution också har samarbetat med IVL Svenska Miljöinstitutet under EPD certifiering. 

 

 

Resultatet redovisas med en så kallad miljövarudeklaration och innehåller en tredjepartsgranskning från RISE - Research Institutes of Sweden AB (RISE). Ett svenskt statligt forskningsinstitut som samarbetar med universitet, industri och offentlig sektor för att driva internationell konkurrenskraftig hållbar utveckling och tillväxt.

Ekolutions unika hampafiberisolering blir den första byggisoleringen som redovisar ett koldioxid-negativt resultat!

Vilket är ett stort steg inom byggbranschen. Fördelarna med hampafiberisolering är många och förutom att hampafiberisoleringen binder stora mängder koldioxid så har isoleringen hög värmetröghet vilket innebär att hampafibern tar längre tid att värma/ kyla - vilket medför mindre temperaturvariationer i materialet =  sänkta energikostnader.

 

Några av hampaisoleringens egenskaper:
 

 

  • CO2-negativ

  • Väldigt goda ljuddämpande egenskaper

  • Naturlig och 100% förnyelsebar

  • Tillämpningsområden: Tak, Yttervägg, Innervägg och bjälklagsisolering.

  • Behaglig och skonsam att jobba med

  • Värmekonduktivitet, λ = 0.040 W/m·K

  • Enkelt montage då formatet på skivorna följer standard (450 eller 600 x 1200mm) på byggnadsmarknaden och finns i tjocklek 45–220 mm.

  • Brandklass D-s1, d0

För mer information kontakta Ekolution AB:

Mail: info@ekolution.se

Kontaktperson: Henrik Jacobsson, Ekolution +46 072 452 82 42

Skärmavbild 2020-10-23 kl. 11.44.49.png
För att minska klimatpåverkan från byggnader införs från och med januari 2022 krav på miljövarudeklarationer av bygggnadsmaterial (Environmental Product Declaration, EPD) vid nybyggnation.

Från Frö till Hus - Koldioxid-negativ biobaserad hampafiberisolering

iStock-516426717.jpg
iStock-149375801.jpg
hampafiber_bilderv2.png

Sök bland alla EPD-registrerade inom det internationella EPD®-systemet, eller bläddra i databasen efter produktkategori. Alla deklarationer är allmänt tillgängliga och gratis att ladda ner. 

Bild_Ekolution.png
bottom of page